1. Informatie voor ouders

Bij gastouderopvang wordt je kind opgevangen door een gastouder. Een gastouder is een persoon die je kind in haar eigen huis of bij je thuis opvangt wanneer je aan het werk bent of studeert. Een gastouder kan een bekende zijn, zoals een oma of een buurvrouw, maar kan ook iemand zijn waar je op een andere manier mee in contact bent gekomen. Ook kan het zijn dat er naast jouw kind nog andere kinderen worden opgevangen. Maar omdat het nooit meer dan 6 kinderen tot 13 jaar tegelijkertijd mogen zijn, krijgt je kind waar het recht op heeft; persoonlijke aandacht zodat het zich op zijn / haar gemak kan voelen en zich optimaal kan ontwikkelen.

2. Hoe zou je het willen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je aangeeft wat voor jou en je kind de ideale wensen in kaart brengt. Wil je bijvoorbeeld dat er ook andere kinderen aanwezig zijn bij de gastouder? Wil je of heb je een bekende als gastouder, of wil je liever dat de consulent van Bernespul op zoek gaat naar een fijne gastouder? Wil je opvang aan huis of juist bij de gastouder thuis? Op welke dagen en tijden heb je opvang nodig? Het is in ieder geval van belang dat je gebruik gaat maken van een gastouder met de juiste opleiding en erkenning in het landelijk register Kinderopvang (LRKP). Alleen dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Veel dingen om over na te denken dus. Natuurlijk helpen we je daarbij: samen met je consulent van Bernespul wordt alles op een rijtje gezet en worden alle zaken verder geregeld.

3. Beleid

Ook op het gebied van beleid vertelt je bemiddelingsmedewerker je alles over de wijze waarop Bernespul Nederland dit vorm geeft en hoe er verantwoorde wijze kinderopvang wordt geboden. In ons pedagogisch beleidsplan kun je alles nog eens nalezen, zodat je precies weet waar Bernespul voor staat en hoe dit in de praktijk wordt gebracht door onze gastouders en medewerkers.

4. Kennismaken en afspraken maken

Zodra er een gastouder is gevonden kun je kennismaken. Als je dit doet wanneer jouw kinderen of andere erbij aanwezig zijn, krijg je meteen een goede indruk van de sfeer. Als de kennismaking goed is verlopen, dan wordt er met alle partijen een gesprek gepland. Daarin worden praktische zaken nog eens besproken en alle afspraken formeel vastgelegd.

5. Kinderopvangtoeslag aanvragen

Wanneer je gebruik maakt van een erkend gastouder dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Via “Mijn Toeslagen” kun je deze eenvoudig aanvragen. Lukt het niet helemaal? Samen met je consulent kom je er wel uit.

6. Evalueren en bijpraten

Wanneer de opvang eenmaal loopt, vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats. Je consulent neemt enkele malen per jaar contact met je op om te horen hoe alles verloopt. De gastouder wordt regelmatig bezocht voor een evaluatie, een risicoinventarisatie maar ook om gewoon eens goed bij te praten. Tijdens deze gesprekken worden ervaringen uitgewisseld en eventueel afspraken aangepast.